Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
  • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
  • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
  • Informatii succinte in alaptare
  • Mituri in alaptare
  • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
  • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
  • mai multe
Fiziologia lactatiei
  • Nutritie in sarcina si alaptare
  • Cum se produce laptele matern
  • mai multe
Compozitia laptelui matern
  • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
  • mai multe
Probleme aparute in alaptare
  • Probleme in alaptare
  • Pozitii alaptare
  • De ce nu vrea bebe sa suga?
  • mai multe
Patologia sanului
  • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
  • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
  • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
  • mai multe

Alimentatia mamei care alapteaza

20 Aug 2014
mihaela drilea
niciun comentariu

Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pentru ca alapteaza!

Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place, cand iti place, dar fara sa faci excese si sa eviti, daca observi reactii la copil, respectivele alimente. Dieta mamei nu influenteaza calitatea laptelui.

Dar o dieta saraca afecteaza mama mai degraba decat copilul, pentru ca organismul femeii este construit in asa fel incat sa produca lapte si pe timp de seceta sau foamete!

NU EXISTA LISTA ALIMENTELOR INTERZISE IN ALAPTARE! Mamele care alapteaza pot manca ce anume vor ele, deoarece copiii sunt unici si fiecare poate fi sensibil la alt aliment.

Recomandari nutritionale generale: dieta echilibrata si sanatoasa pe baza piramidei nutritionale, dar respectand masurile de igiena pt evita infectiile cu listeria si salmonella. Putem imbogati dieta cu alimente care contin fier (carne rosie, ficat, galbenus de oua, legume, nuci, prune) si cu alimente care contin acid folic pentru a preveni defectele de tub neuronal la fat (ficat, legume cu frunze verzi, drojdie).

Substantele nutritive asigura cresterea fatului si se depun ca rezerve pentru lactatie, dieta in sarcina trebuie sa fie echilibrata, hiperproteica, hipercalorica (2200 calorii), bogata in vitamine si minerale, deoarece 2-4 kg se depun pentru asigurarea alaptarii. In alaptare se pierde mare parte din greutatea castigata in sarcina, in mod normal cam 1/2 kg / sapt., dar nu mai mult de 3 kg/sapt.

In timpul alaptarii nu trebuie sa avem o dieta speciala, pentru ca este un fenomen fiziologic care se petrece la o femeie sanatoasa, trebuie doar sa fie hipercalorica (2500-2700 calorii). Cand alaptam este bine sa mancam variat, bogat in proteine, branzeturi, legume, fructe, fainoase, dar sa evitam grasimile si dulciurile. De obicei trebuie sa-ti asculti corpul, adica sa mananci atunci cand iti este foame si ceea ce poftesti, asta de fapt te ajuta sa obtii toate caloriile de care ai nevoie in alaptare. Cand alaptam exclusiv un bebelus senzatia de foame apare mai tot timpul, asa ca asculta-ti corpul, sa numeri caloriile este rareori necesar, daca nu ai probleme cu mentinerea unei greutati normale, sanatoase. Nu exista alimente care sa fie interzise sau care sa dauneze copilului, exista posibilitatea ca nou-nascutul sa faca colici la anumite alimente consumate de mama, pe care ar fi bine sa le mai evite/amane o perioada de minim 2 saptamani. Mamele care au alergii trebuie sa evite consumul de alimente alergizante (capsune, peste, oua, proteina din laptele de vaca, nuci, ciocolata)! Sa consume lichide suficiente 2-3 litrii/zi (lichidele nu vin numai din consumul de apa, corpul poate extrage lichide din mai multe surse: legume, fructe, supa, sucuri de legume/fructe, lapte, ceai, sau alte bauturi) sau cat ii este sete este suficient pentru a se mentine hidratata (mamele care au sanii angorjati si incearca se reduca consumul de lichide in speranta ca se va diminua lactatia sau mamele care incearca sa intarce copiii, ar trebui sa stie ca dupa multe studii si cercetari s-a demonstrat ca reducerea lichidelor nu reduce lactatia), sa evite consumul de alcool (concentratia din lapte este egala cu concentratia din sange) si fumatul, sa reduca consumul de cafea (scade cantitatea de lapte), sa evite curele de slabire sau capsulele care slabesc, sa faca exercitii fizice moderate, cele intense schimba gustul laptelui datorita acumularii de acid lactic, iar bebelusul poate refuza sanul.

Daca bebelusul este balonat, asta nu inseamna ca este neaparat din cauza ca ai mancat broccoli, varza, conopida, sau fasole, mazare…asta se poate intampla la fel de bine si de alte alimente. Laptele se formeaza din ceea ce trece in sangele mamei, asa ca nu este posibil ca aceste gaze sa treaca in sange si in lapte si sa-l faca pe bebelus balonat.

Mancarurile cu aciditate crescuta nu afecteaza laptele! Tot mereu sunt intrebata daca se pot consuma citrice in perioda in care alaptam….pai de ce nu? Alimentele acide precum citricele, rosiile, … nu pot schimba aciditatea laptelui, la fel ca nici un alt aliment, dar unii bebelusi sunt sensibili la proteinele care trec in laptele matern.

Se poate consuma miere cat alaptam? Sigur ca da, mierea nu este o problema pentru mama, este interzisa copiilor cu varsta sub 1 an (deoarece flora intestinala a unui bebelus nu poate distruge botulismul, ce se colonizeaza in tractul intestinal)

Cat sa tin dieta cat alaptez? Da, dar trebuie sa urmam cateva reguli de baza:

  1. Asteapta ca bebelusul sa aibe cel putin 2 luni. In 2 luni organismul are timp sa regleze o productie optima de lapte, care cel mai probabil nu va fi afectata daca aportul caloric nu va fi restrictionat. Alaptand ardem in medie 200-500 calorii/zi, asa ca nu uita ca si fara sa urmezi un regim strict de slabit tot vei slabi.
  2. Alapteaza in continuare la cerere − ajuta la pierderea in greutate.
  3. Mananca cel putin 1500-1800 calorii/zi, ar fi de preferat la limita superioara. Multe mame au nevoie de mult mai mult de atat, dar totusi studiile ne demonstreaza ca sub acest prag punem rezerva de lapte in pericol.
  4. Nu slabiti mai mult de 600-700g /sapt daca nu vreti sa fie afectata productia de lapte.
  5. Scadeti caloriile treptat. O scadere brusca poate afecta lactatia.
  6. Evitati dietele scurte si agresive si medicamentele pentru slabit.

Multe femei din tara noastra spun ca abia asteapta sa nu mai alapteze ca sa bea o cafea sau un pahar de vin, sau pur si simplu sa nu mai fie atat de atente la tot ceea ce consuma. Din fericire se poate consuma cafea cu moderatie atunci cand alaptam, ocazional se poate consuma un pahar de vin/bere, poti manca ceea ce iti place si vei produce in continuare un lapte PERFECT pentru copilul tau, care are si toate avantajele imunologice.

Ce trebuie sa mancam ca sa avem o productie buna de lapte? Foarte simplu: orice, dar cel mai important lucru este sa alaptati de cate ori copilul vostru doreste sa suga. Cu cat alaptati mai des cu atat mai mult lapte veti produce.

Dieta mamei vegetariene: o mama vegetariana sau vegana trebuie sa fie atentionata la aportul de vitamine B12, calciu si zinc. Vitamina B12 poate fi procurata nu numai din carne dar si din oua, lapte, branza, peste, produse lactate, pui/gaini (crescute la curte). Daca nu se consuma deloc proteina animala atunci va trebui sa va procurati suplimente cu vitamina B12, sau alimente care sunt fortifiate cu B12. Daca nu consumati deloc produse lactate verificati analizele la calciu si zinc, nu copilul are de suferit in urma deficientei de calciu si zinc (copilul primeste aceste minerale din laptele dvs, chiar daca dieta este deficitara) ci sanatatea dvs.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment