Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
 • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
 • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
 • Informatii succinte in alaptare
 • Mituri in alaptare
 • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
 • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
 • mai multe
Fiziologia lactatiei
 • Nutritie in sarcina si alaptare
 • Cum se produce laptele matern
 • mai multe
Compozitia laptelui matern
 • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
 • mai multe
Probleme aparute in alaptare
 • Probleme in alaptare
 • Pozitii alaptare
 • De ce nu vrea bebe sa suga?
 • mai multe
Patologia sanului
 • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
 • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
 • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
 • mai multe

Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus

02 Sep 2014
mihaela drilea
niciun comentariu

"Nou nascutul are nevoie de 3 lucruri : caldura bratelor mamei, mancare si siguranta data de prezenta mamei; toate 3 sunt satisfacute prin alaptare" dr. Grantly Dick-Read

Alaptarea este un act fiziologic, normal atat pt copil cat si pt mama, orice substituire poate avea efecte adverse grave atat pt mama cat si pt copil, laptele matern este forma preferata de alimentatie a nou-nascutului si a copiilor.

Compozitia laptelui matern ofera nou-nascutului protectie eficace impotriva infectiilor. Chiar si alaptarea partiala in primele zile reduce cu mai bine de 50% riscul infectiilor mai ales la copii prematuri.

Laptele matern este alimentul ideal, este steril, duce la o crestere fizica si psihica echilibrata, contine substante care faciliteaza functionarea optima a organismului copilului, contine factori care protejeaza de infectii microbiene si virale, prin fundamentarea relatiei mama-copil reduce tulburarile emotionale si adptearea copilului in adolescenta.

Cercetarile realizate folosind metode epidemiologice imbunatatite si tehnici moderne de laborator au dovedit avantajele pt copil, mama, familie, societate, ale alaptarii, avantaje care includ beneficii pt nutritie, sanatate, imunologice, dezvoltare, psihologice, sociale, economice, si pentru mediul inconjorator (Academia Americana de Pediatrie).

Avantaje pentru copii:

 1. Protectie contra infectiilor. Otita, infectii ale tractului respirator inferior, infectii ale tractului urinar, diaree, sepsis. Reduce severitatea desfasurarii lor si stimuleaza propria imunitate.
 2. Este usor digerabil
 3. Este "steril"
 4. Are mereu o temperatura optima
 5. Nu este "perisabil"
 6. SIDS sindromul mortii subite
 7. Mortalitate infantila
 8. Greutate. Reduce riscul obezitatii si al hipercolesterolemiei, asigura o crestere fizica si psihica echilibrata.
 9. Temperatura si respiratie regulate
 10. Reduce riscul enterocolitei necrozante si a retinopatiei la prematuri
 11. Durere
 12. Dermatite atopice (daca alaptarea dureaza cel putin 4 luni)
 13. Cancer. Leucemie, limfom, boala Hodgkin's, reduce riscul aparitiei cancerului de san la fetitele care au fost alaptate
 14. Previne malnutritia
 15. Favorizeaza dezvoltarea optima a aparatului orofacial (dezvoltarea muschilor fetei, dentitiei, vorbirii)
 16. Astm (daca alaptarea dureaza cel putin 4 luni)
 17. Dezvoltarea creierului, cognitiv
 18. Diabet tipul 1 si 2 (este redus semnificativ riscul mai ales la alaptarea care depaste 6 luni)

Avantaje pentru mama:

 1. Greutatea dupa nastere se regleaza mult mai repede (duce la pierderea surplusului de grasimi) reduce riscul obezitatii.
 2. Involutie uterina rapida
 3. Tensiune
 4. Amenoree (infertilitate 98% daca se alapteaza exclusiv si distanta dintre 2 mese nu este mai mare de 4 ore, scade riscul de deficit de fier)
 5. Depresia postpartum, scade semnificativ riscul de a aparea
 6. Somn mai odihnitor
 7. Scade riscul de cancer de san
 8. Scade riscul de cancer ovarian
 9. Scade riscul de boli cardiovasculare
 10. Diabet tipul 2 (scade necesarul de insulina la mamele diabetice)
 11. Osteoporoza postmenopauzala
 12. Implinirea feminitatii

Alaptarea incepe imediat dupa nasterea copilului, prin contact piele pe piele, lasand bebelusul sa exploreze si sa gaseasca sanul mamei, atasandu-se la san fara a avea nevoie de ajutor. Alaptarea nu cunoaste reguli sau restricitii, este bine sa fie la cerere atat ziua cat si noaptea si sa nu restranga suptul copilului, daca acesta se realizeaza corect. Sanul nu este numai o sursa de hrana, o modalitate de alimentare a nou-nascutului este si o forma in care copilul se simte in siguranta, protejat, iubit, acceptat, pune bazele atasamentului… actiunea pe care mama o face instinctiv de a lua bebelusul in brate si a-i oferi sanul atunci cand acesta plange, recomforteaza copilul, ii alina durerea daca este cazul. Alaptarea la cerere ajuta la instalarea optima a lactatiei si la mentinerea ei, aceasta alaptare spontana, cand copilul are mereu acces la sanul mamei, ii satisface imediat nevoile, nu duce la obstructii ale canalelor, mastite sau abcese mamare, deoarece sanii astfel stimulati se golesc mereu si se si produce lapte pe masura nevoilor copilului, fapt care duce la o incredere pe care mama o are in capacitatile si instinctele ei materne. Alaptarea este indicat sa fie excusiva pana la varsta de 6 luni, apoi mama si/sau copilul decid cand vor sa renunte la san, sa intarce, ideal dupa 1-2 ani, deoarece laptele ramane sursa esentiala de proteine, anticorpi.

A alapta imediat dupa nastere sau nu, a alapta exclusiv sau partial, a alapta la cerere sau dupa program, a alapta cateva luni sau peste un an nu tine numai de capacitatea sanului de a produce lapte ci de mai multe…. de sentimentul pe care-l avem atunci cand tinem copilul in brate si il atasam la san pentru prima data, de mirosul pe care-l are, prima atingere, prima mangaiere, primul suras, atunci cand ne priveste si in ochii lui se oglindeste imaginea noastra si realizam ca acolo este tot universul nostru, atunci cand relatia dintre mama si copil devine imbatabila si de o dependenta absoluta si placuta.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment