Alaptarea este un act fiziologic, normal atat pt copil cat si pt mama, orice substituire poate avea efecte adverse grave atat pt mama cat si pt copil, laptele matern este forma preferata de alimentatie a nou-nascutului si a copiilor.
Compozitia laptelui matern ofera nou-nascutului protectie eficace impotriva infectiilor. Chiar si alaptarea partiala in primele zile reduce cu mai bine de 50% riscul infectiilor mai ales la copii prematuri.
Laptele matern este alimentul ideal, este steril, duce la o crestere fizica si psihica echilibrata, contine substante care faciliteaza functionarea optima a organismului copilului, contine factori care protejeaza de infectii microbiene si virale, prin fundamentarea relatiei mama-copil reduce tulburarile emotionale si adptearea copilului in adolescenta.
Cercetarile realizate folosind metode epidemiologice imbunatatite si tehnici moderne de laborator au dovedit avantajele pt copil, mama, familie, societate, ale alaptarii, avantaje care includ beneficii pt nutritie, sanatate, imunologice, dezvoltare, psihologice, sociale, economice, si pentru mediul inconjorator (Academia Americana de Pediatrie).
Avantaje pentru copii:
Avantaje pentru mama:
Alaptarea incepe imediat dupa nasterea copilului, prin contact piele pe piele, lasand bebelusul sa exploreze si sa gaseasca sanul mamei, atasandu-se la san fara a avea nevoie de ajutor. Alaptarea nu cunoaste reguli sau restricitii, este bine sa fie la cerere atat ziua cat si noaptea si sa nu restranga suptul copilului, daca acesta se realizeaza corect. Sanul nu este numai o sursa de hrana, o modalitate de alimentare a nou-nascutului este si o forma in care copilul se simte in siguranta, protejat, iubit, acceptat, pune bazele atasamentului… actiunea pe care mama o face instinctiv de a lua bebelusul in brate si a-i oferi sanul atunci cand acesta plange, recomforteaza copilul, ii alina durerea daca este cazul. Alaptarea la cerere ajuta la instalarea optima a lactatiei si la mentinerea ei, aceasta alaptare spontana, cand copilul are mereu acces la sanul mamei, ii satisface imediat nevoile, nu duce la obstructii ale canalelor, mastite sau abcese mamare, deoarece sanii astfel stimulati se golesc mereu si se si produce lapte pe masura nevoilor copilului, fapt care duce la o incredere pe care mama o are in capacitatile si instinctele ei materne. Alaptarea este indicat sa fie excusiva pana la varsta de 6 luni, apoi mama si/sau copilul decid cand vor sa renunte la san, sa intarce, ideal dupa 1-2 ani, deoarece laptele ramane sursa esentiala de proteine, anticorpi.
A alapta imediat dupa nastere sau nu, a alapta exclusiv sau partial, a alapta la cerere sau dupa program, a alapta cateva luni sau peste un an nu tine numai de capacitatea sanului de a produce lapte ci de mai multe…. de sentimentul pe care-l avem atunci cand tinem copilul in brate si il atasam la san pentru prima data, de mirosul pe care-l are, prima atingere, prima mangaiere, primul suras, atunci cand ne priveste si in ochii lui se oglindeste imaginea noastra si realizam ca acolo este tot universul nostru, atunci cand relatia dintre mama si copil devine imbatabila si de o dependenta absoluta si placuta.
Adauga un comentariu
Evenimente