Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
  • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
  • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
  • Informatii succinte in alaptare
  • Mituri in alaptare
  • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
  • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
  • mai multe
Fiziologia lactatiei
  • Nutritie in sarcina si alaptare
  • Cum se produce laptele matern
  • mai multe
Compozitia laptelui matern
  • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
  • mai multe
Probleme aparute in alaptare
  • Probleme in alaptare
  • Pozitii alaptare
  • De ce nu vrea bebe sa suga?
  • mai multe
Patologia sanului
  • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
  • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
  • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
  • mai multe

Co-sleeping sau a dormi in acelasi pat cu copilul :)

29 Sep 2014
mihaela drilea
niciun comentariu

Unul din cele mai frumoase sentimete este cel din noptile in care dormeam cu fetele la sanul meu, cand le simteam manutele pe fata mea, cand ma trezeam si le simteam mirosul minunat…..si apoi au crescut si nu au mai vrut sa stea cu noi in pat….au vrut sa stea impreuna, in acelasi pat……iar acum fiecare in patul ei!

Imi aduc aminte de prima noapte in care fata mea cea mare a vrut sa doarma singura, in patul ei, in camera ei…..am plans, nu puteam sa dorm eu fara ea….deci dependenta eram eu…mama… careia la inceput ii era frica sa nu se invete copilul cu ea in pat!!!

Nu stiu de ce ne este frica…nu stiu de ce refuzam sa ne tinem copii aproape de noi, asa cum este firesc, de ce preferam sa ne trezim de cateva ori pe noapte si sa mergem in camera alaturata ca sa alaptam sau sa linistim bebele, de ce ne chinuim spunand ca asa este mai bine cand noi simtim contrariul?

Cred ca asa am fost invatati! Pentru ca noi, generatia mea, cel putin, nu a stat in pat separat……am dormit cu parintii, poate lor le-a fost greu si ne invata pe noi sa facem altfel, poate si noi la randul nostru ii vom invata pe copii nostrii cand vor avea si ei copii altceva….nu stiu….dar mie nu poate sa-mi spuna nimeni, ca se invata….ca le fac rau….ca imi stric relatia cu sotul …..ca nu dorm bine….pentru ca am copilul in patul meu! Astea sunt niste abordari/frustari personale pentru a nu recunoaste de fapt o problema….este simplu sa spui ca din cauza copilului….bla bla bla….ceva nu a mers bine, mai greu este sa-ti recunosti partea din vina, care a dus la acea intamplare.

Suntem singurele mamifere care se despart de puii lor la nastere! Vrem ora magica, dar apoi pauza…..:( a fost sufficient, asta in cazul fericit in care a fost acea ora magica, de cele mai multte ori nici nu este constientizata nevoia mamei/nou-nascutului pentru acea minunata prima ora magica din viata copilului.

Nu o sa cada din pat, daca respectam regulile de siguranta, nu te vei intoarce peste bebe si nu o sa-l strivesti, nu o sa uiti din ce san a mancat ultima data (chiar si daca uiti nu-i o tragedie) nu se va invata….nu va dormi pana la 18 ani in pat cu mama si tata, si nici nu va vrea sa suga pana la 18 ani :), ar fi mult mai simplu daca am asculta de instinctul matern si nu am mai asculta tot ceea ce zic toti binevoitorii din jur, fiecare stie ce este mai bine pentru el si pentru copilul lui. Invatati sa ascultati de voi, de sentimentele voastre, sa va urmati trairile si o sa vedeti ca o sa fiti mandrii de voi si de ceea ce realizati! Hai sa rupem putin tiparele si sa incepem sa gandim la ce anume ne face fericiti….cu adevarat, ce anume conteaza cel mai mult in viata, mai ales dupa ce ai un copil, sau 2-3-4 :). Eu una, ma gandesc ca sunt fericita cu adevatat daca suntem impreuna, daca suntem sanatosi si daca ne respectam dorintele, si cea mai mare dorinta a nostra este sa ne iubim si sa ne acceptam.

Nu scriu acest articol ca sa se simta jignite mamele care au ales altceva, asta inseamna ca asa e potrivit pentru ele si familia lor, eu scriu despre co-sleeping pentru a incuraja mamele care simt ca asta este cea mai fireasca modalitate de a creste si educa un copil, dar sunt blamate de familie/prieteni/rude.

Puii omului au nevoie de o perioda de gestatie externa deoarece creierul fiintelor uname la nastere este dezvoltat numai in proportie de 25% fata de al altor mamifere, care este dezvoltat in proportie de 60-70%. In timpul somnului au loc procese fizice ?i neurologice, inclusiv formarea de interconexiuni intre celule noi. Fara contactul mama-bebelus (incluzand schimburile senzoriale nocturne) unele celule nervoase neo-natale sunt pierdute pentru totdeauna. (Doctor in antropologie biologica JamesMcKenna, seful laboratorului de studiul al somnului mama-bebelus University of Notre Dame, SUA).

In unele culturi, nou-nascutul doarme cu mama tot timpul, se recomanda dormitul nou-nascutului in aceeasi camera cu parintii in primele 6 luni, usureaza alaptarea de noapte; nou-nascutul suge cand vrea si doarme mai linistit.

Precautiile de care trebuie sa tinem cont cand dormim in acelasi pat cu copii sunt: sa nu fim bolnavi, consumatori de droguri sau somnifere, alcoolici sau fumatori, salteaua sa fie tare, copilul sa fie acoperit separat cu o patura (pt a nu exista riscul supraincalzirii sau de a aluneca sub patura/perna parintilor), sa nu poata cadea din pat si sa nu avem animale de companie in acelasi pat.

Noapte buna!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment