Am incercat, poate prea mult timp, sa-mi tin gura referitor la cat de mult sunt incalcate drepturile copiilor, nou-nascutilor la lapte matern…..exista o mentalitate generala ca : femeile nu au lapte, ca femeile nu au lapte bun, ca diferenta dintre laptele matern si laptele praf este zero, ca bebelusii care primesc lapte praf cresc mai bine, dorm mai mult, nu fac alergii sau tot felul de alte afectiuni, ca este mai sigur sa nu alaptezi deoarece asa poti sa manaci orice si sa sa bei orice, ca se lasa sanii daca alaptezi, ca nu o sa mai renunte la san daca alaptezi prea mult, ca o sa fie afectat daca este baiat si alaptezi peste 2 ani, ca mama se simte folosita (urasc expresia dar este cel mai des intalnita….ca o vacuta), ca nu o sa mai manance nimic daca este alaptat, ca o sa faca anemie, ……si multe altele, chiar va rog sa completati lista.
Oameni buni, hai sa ne trezim, hai sa ne dam seama ca nimic, NIMIC, nu este mai valoros din punct de vedere calitativ precum laptele matern!
Ma doare sufletul cand vad mame care sufera cand ofera biberon copilului si spun ca din pacate laptele lor nu a fost destul de bun si ca bebe nu crestea suficient, acela fiind motivul pentru care au fost indrumate sa ofere supliment. Oare de ce nu sunt indrumate catre un specialist in lactatie si alaptare? Oare de ce nu sunt indrumate sa urmeze un tratament naturist pentru cresterea lactatiei? Sunt atat de multe feluri in care poti ajuta o mama sa-si creasca productia de lapte, dar stai putin … . nimeni nu ofera comisioane pentru laptele matern…. Nu avem protectie! Nici femeile gravide, nici proaspetele mame, nici nou-nascutii! Singurul mod in care ne putem adapta la o societate de consum este, dupa parerea mea, sa fim cat mai corect, onest si bine informate. Stiati oare ca inclusiv o femeie care nu a nascut poate alapta, se pot alapta bebelusii infiati, se poate relacta…..?
Asadar, dragele mele, laptele matern este de neinlocuit, nu poate fi duplicat, nu exista formule de lapte praf nici macar apropiate compozitiei laptelui matern si este GRATUIT, trebuie doar sa puneti bebelusul la san, cat de des doreste.
Daca sunteti interesate sa continuam discutia va asteptam la Centrul Cultural Reduta, pe data de 21 martie, de la ora 10. Alaturi de mine vor fi Cristela Georgescu, Irina Thiery si Ditta Depner.
In continuare am postat o serie din articolele care trateaza acelasi subiect.
la finalul acestui articol va atasez regulamentul nestle, daca aveti cunostinta de cazuri in care este incalcat chiar acest regulament, impus de cod, va astept comentariile.
Spor la citit!
Oare o fi alaptarea pe cale de disparitie??? Oare chiar totul se invarte in jurul banilor???Nestle si Danone, adica tocmai cei ce ocupa locul intai si respectiv secund in randul distribuitorilor mondiali de lapte pentru copii, s-au prezentat ca fiind cei mai mari ignoranti, relateaza IBFAN (International Baby Food Action Network este o coalitie internationala, formata din 150 de grupuri din intreaga lume, care, sprijinind initiativele OMS si UNICEF, a contribuit la realizarea un puternic cod de marketing privind alimentele pentru copii si care vegheaza asupra acestor produse sa nu aiba un impact negativ asupra sanatatii copiilor, promoveaza si protejeaza alimentatia la san si interzice utilizarea judicioasa a „substituentilor de lapte matern". De fapt, 11 mari companii, lideri mondiali, au fost acuzate de violarea codului, prin faptul ca induc in eroare mamele, facandu-le sa creada ca formulele de lapte praf pot imbunatatii dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului. „Aceste companii intra in competitie cu alaptarea, deci daca rata alaptarii creste, vanzarile lor scad“, spune Brady, reprezentantul britanic al IBFAN. Acuzatiile au fost facute cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la adoptarea Codului.
Reprezentanta UNICEF Romania a organizat miercuri, 8 decembrie 2010, la Casa Natiunilor Unite, prima intalnire consultativa pentru proiectul legislativ de integrare a Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern (elaborat de Orgnizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF) in legislatia romaneasca.
Intalnirea s-a concentrat pe problematica alaptarii in Romania si necesitatea adoptarii unei legislatii nationale care sa onoreze angajamentele internationale ale Romaniei. Participantii la intalnire au fost reprezentanti ai comisiilor de specialitate din Parlament, institutii de sanatate publica, Ministerul Sanatatii, Secretariatul General al Guvernului, societatea civila, organismele de reglementare a publicitatii si mass media.
Scopul intalnirii a fost demararea unei serii de consultari care sa duca in final la adoptarea Legii privind marketingul substituentilor de lapte matern. La aceste consultari vor participa factorii de decizie, industria substituentilor de lapte matern si organismele de reglementare a publicitatii.
La finalul intalnirii, am considerat ca primul pas a fost facut cu succes avand acordul participantilor asupra adoptarii unei astfel de legi. Ne pregatim pentru urmatorul pas, alegerea unei variante optime de promovare a proiectului legislativ.
Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti (acolo unde nu se impune). Substituirea laptelui matern are consecinte de sanatate de la usoare la grave atat pe termen scurt cat si pe termen lung (uneori chiar deces). UNICEF si OMS promoveaza alaptarea ca un drept al copilului, inscris in Conventia cu privire la drepturile copilului la art 24.
Prezenta la intalnire in calitate de europarlamentar, Daciana Sirbu a subliniat ca “Romania trebuia sa adopte aceasta lege inca din 2007 cand a intrat in Uniunea Europeana respectand directivele europene in vigoare (n.r.Directiva 2006/141/CE a Comisiei Europene privind formulele de inceput si formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de varsta mica si Directiva 1999/21/CE, directiva speciala care “stabileste cerintele de compozitie si de etichetare pentru formulele de inceput si formulele de continuare destinate sugarilor in buna stare de sanatate din Comunitate si care permite statelor membre sa puna in aplicare principiile si obiectivele Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern, care se refera la comercializarea, informarea si responsabilitatile autoritatilor sanitare).“
“Fiecare picatura de lapte matern conteaza. Conteaza, in primul rand, pentru viata copiiilor si a mamelor, dar si pentru intreaga societate, care trebuie sa suporte costuri suplimentare. Adoptarea Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern in 1982 de catre Romania inseamna asumarea transpunerii acestui Cod in legislatia nationala. Ne dorim ca prin aceasta Lege sa contribuim la crearea unui mediu care sa protejeze, promoveze si sa sustina alaptarea prin indepartarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci cand decid modul in care isi vor hrani copiii si indepartarea presiunii asupra cadrelor medicale in a recomanda o anumita marca de substituent de lapte matern. Scopul final este de a ocroti alaptarea astfel incat tot mai multi copii sa beneficieze de laptele matern.“, afirma Edmond McLoughney − Reprezentant UNICEF Romania.
Dr. Dan Enescu, directorul Spitalului “G.Alexandrescu“, a readus in atentie sansa la viata pe care laptele matern le-a oferit-o celor 5 supravietuitori ai incidentului de la maternitatea Giulesti.
95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora, daca ar fi alaptati imediat dupa nastere
Bucuresti, 18 februarie. 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume − 830.000 de bebelusi pe an − daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere, arata un studiu efectuat de Salvati Copiii International.
Raportul “Supermancare pentru bebelusi“ (“Superfood for babies“) arata ca, daca bebelusii ar primi colostru − primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.
Mai mult, daca mamele ar continua alaptarea in urmatoarele 6 luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.
Salvati Copiii considera ca progresul enorm facut deja in reducerea mortalitatii infantile ar putea fi accelerat daca mai multe mame ar fi incurajate sa alapteze.
Din pacate, exista piedici majore in promovarea acestor beneficii:
Studiul “Superalimente pentru bebelusi“ subliniaza practicile de marketing chestionabile ale unor companii producatoare de subtituenti ai laptelui matern. Desi exista din 1981 un Cod international adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru practicile de marketing aplicate in cazul substituentilor laptelui matern, acest cod este incalcat adesea. In estul Asiei si Pacific, numarul mamelor care alapteaza a scazut de la 45% in 2006 la 29% in 2012. In Pakistan, 20% din asistentii sociali au primit materiale promotionale de la reprezentantii companiilor producatoare de substituenti de lapte matern. In China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistentii sociali sau au fost contactate direct de producatori.
In 2010, in Romania a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este inregistrat la Camera Deputatilor (camera decizionala) inca din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sanatate si familie si Comisiei pentru industrii si servicii.
Salvati Copiii Romania a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptarii proiectului de lege.
“Am trimis o scrisoare catre presedintii celor doua comisii, doamnei Rodica Nassar − Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie si domnului Iulian Iancu − Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii, in care am aratat ca este vitala adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre inlesnirea alinierii la standardele internationale, dar si despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensa pe tema drepturilor consumatorilor, in general, si despre drepturile mamei si copilului, in special. Romania trebuie sa fie parte in dezbaterea pentru instituirea unei legislatii adecvate si eficiente in domeniul reglementarii marketingului pentru substituentii de lapte matern“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv “Salvati Copiii Romania“.
In Romania, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in 2011, 15% din copiii nascuti in Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alaptati in prima jumatate de ora de viata, de 3 ori mai multi comparativ cu nou-nascutii din alte maternitati. Rata copiilor alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata a fost de 20,4%. Alaptarea predominanta este cea mai frecventa forma de hranire a copiilor cu varsta pana la 6 luni.
Cu o instruire adecvata, aceasta practica s-ar putea “transforma“ in alaptare exclusiva. Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv la san daca, in afara de san, nu mai primeste alimente lichide sau solide cu exceptia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.
Regulile Nestlé privind promovarea formulelor de lapte
Cea mai buna hrana pentru bebelusul tau este laptele matern, un adevar asupra caruia Henri Nestlé a insistat inca de la infiintarea companiei Nestlé, in 1867. In tot acest timp, compania Nestlé a servit intru totul interesele mamelor de pretutindeni, datorita unui set de reguli bine structurate, concepute in primul rand dupa dorintele si sugestiile clientilor nostri. Astfel, compania Nestlé :
In completare, compania Nestlé:
Mai mult decat atat, compania Nestlé va lua masuri disciplinare impotriva oricarui angajat Nestlé care incalca deliberat aceasta politica! Compania Nestlé invita oficialitatile guvernamentale, personalul medical sau consumatorii sa atraga atentia asupra oricaror practici de marketing privind formulele de lapte de inceput considerate a fi nepotrivite angajamentelor sus-mentionate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS*) recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Ele trebuie sa stie ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru nou-nascut si, de asemenea, cea mai buna cale de a-l proteja de boli. Mamele trebuie invatate cum sa se pregateasca pentru alaptare si cum sa intretina lactatia alimentatia bine echilibrata avand un rol deosebit atat in perioada sarcinii cat si dupa nastere.Datorita efectului negativ asupra lactatiei, trebuie evitata introducerea fara rost a alimentatiei partiale la biberon sau a altor bauturi sau mancaruri. De asemenea, mamele trebuie avertizate asupra dificultatilor de a reveni asupra deciziei de a nu alapta. * Vezi Codul international de comercializare a substituentilor laptelui matern adoptat de Adunarea Mondiala a Sanatatii. Rezolutia AMS 34.22, mai 1981
Nestle Romania respecta prevederile Codului international de marketing referitor la substitutele de lapte matern adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Putem continua lista cu Milupa, Nutricia, Aptamil, Humana, Topfer…….
Adauga un comentariu
Evenimente