Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
  • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
  • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
  • Informatii succinte in alaptare
  • Mituri in alaptare
  • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
  • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
  • mai multe
Fiziologia lactatiei
  • Nutritie in sarcina si alaptare
  • Cum se produce laptele matern
  • mai multe
Compozitia laptelui matern
  • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
  • mai multe
Probleme aparute in alaptare
  • Probleme in alaptare
  • Pozitii alaptare
  • De ce nu vrea bebe sa suga?
  • mai multe
Patologia sanului
  • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
  • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
  • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
  • mai multe

Compozitia laptelui matern

20 Aug 2014
mihaela drilea
niciun comentariu

Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane sursa nutritive principal pana la varsta de 1 an. Academia Americana de Pediatrie

Tipuri de lapte uman:

Colostrul. Este primul lapte secretat inca din timpul sarcinii (sapt 12-16) si pana la 3-4 zile dupa nasterea copilului. Initial este un lichid incolor, apoi spre galben cu o densitate crescuta, este chiar cremos. Nu se secreta intr-o cantitate mare deoarece nici stomacul copilului nu este mare la nastere 4-7 ml, media este de 30ml (10-100ml). este un lapte hiperproteic, foarte bogat in anticorpi si factori imuni, confera imunitate impotriva bacteriilor si virusilor, are un continut crescut de minerale, dar scazut de lipide. Faciliteaza dezvoltarea florei bifidus in intestin, apara mucoasa digestive de inflamatii si impiedica absortia substantelor responsabile de alergii, are effect laxative, curata intestinal de reziduuri, iar factorii de crestere stimuleaza sistemul imun al copilului.

Laptele de tranzitie. Este secretat din a 3-4-a zi pana in a 10-a zi postpartum, avand o compozitie intermediara intre colostru si laptele matur.

Laptele matur. Se produce incepand cu a 10-30a zi postpartum, si are o compozitie variabila in cursul alaptarii. Are o concentratie mai mare de lactoza, lipide apa, vitamin din grupul B, dar proteinele si mineralele sunt mai scazute decat erau in colostrum.are mai putini anticorpi decat colostrul dar dupa 6 luni cand se introduce si alimentele complementare si secretia lactate este in scadere creste iar nivelul de anticorpi ramanand la un nivel ridicat pana la terminarea laptarii (in jurul varstei de 2 ani este dezvoltat sistemul imunitar al coiplului si se poate intarca). Compozitia variabila in timpul unui supt se refera la laptele de inceput sic el de final, adica ceea ce vine la inceputul unei alaptari este un lapte mai "apos" mai bogat in lactoza si protein dar cu o valoare caloric scazuta, iar la finalul suptului un lapte mai gras cu o valoare caloric ridicata, ceea ce da senzatia de satietate copilului, de aceea trebuie recomandata golirea sanului de catre copil. Concentratia de lipide se modifica in cursul unei alaptari si este cam de 4-5 ori mai mare spre final, cand sanul se goleste si copilul ajunge la laptele din urma.

Proteinele din laptele matern sunt in procent mic dar cu un grad de utilizare de 100%, acizii grasi, raportul cisteina/metionina<1 favorizeaza cresterea cerebrala, o cantitate mare de taurina care este importanta in dezvoltarea creierului si a retinei si in reabsortia lipidelor. Oligozaharidele favorizeaza dezvoltarea lactobacilului bifidus in intestine, blocheaza aderarea bacteriilor de intestine si de suprafata mucoaselor, factorul bifidus inhiba cresterea florei patogene. Sarurile minerale au un continut scazut in laptele matern ceea ce impiedica supreincarcarea functiei renale.

Contine substante biologice: factori antiinfectiosi, imunomodulatori care stimuleaza dezvoltarea propriului system imun, maturarea tractului intestinal, respirator si urogenital, enzyme, hormone, factori de crestere cu rol in dezvoltarea tractului gastro-intestinal, sistemului nervos si imunitar.

Laptele mater nisi schimba compozitia in functie de nevoile copilului, adica atunci cand este mai cald are un continut crescut de apa, air de exemplu pe timpul noptii este mai gras, mai bogat in saruri minerale si fier, apoi se poate schimba compozitia cand vine vorba de zile, luni, ani, lapte initial, lapte final, laptele pt un premature, laptele unui copil la intacare….isi schimba mereu gustul in functie de dieta mamei pregatind copilul pentru diversificare, la fel se poate schimba si culoarea datorita dietei mamei sau chiar datorita medicatiei.

Laptele matern este unic deoarece este singurul lapte din lume care contine cellule vii, factori de crestere, hormone, enzyme, agenti imunologici, si prin urmare nu poate fi decat specific specie, nu se poate duplica sau inlocui cu nici un alt tip de lapte!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment