Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane sursa nutritive principal pana la varsta de 1 an. Academia Americana de Pediatrie
Tipuri de lapte uman:
Colostrul. Este primul lapte secretat inca din timpul sarcinii (sapt 12-16) si pana la 3-4 zile dupa nasterea copilului. Initial este un lichid incolor, apoi spre galben cu o densitate crescuta, este chiar cremos. Nu se secreta intr-o cantitate mare deoarece nici stomacul copilului nu este mare la nastere 4-7 ml, media este de 30ml (10-100ml). este un lapte hiperproteic, foarte bogat in anticorpi si factori imuni, confera imunitate impotriva bacteriilor si virusilor, are un continut crescut de minerale, dar scazut de lipide. Faciliteaza dezvoltarea florei bifidus in intestin, apara mucoasa digestive de inflamatii si impiedica absortia substantelor responsabile de alergii, are effect laxative, curata intestinal de reziduuri, iar factorii de crestere stimuleaza sistemul imun al copilului.
Laptele de tranzitie. Este secretat din a 3-4-a zi pana in a 10-a zi postpartum, avand o compozitie intermediara intre colostru si laptele matur.
Laptele matur. Se produce incepand cu a 10-30a zi postpartum, si are o compozitie variabila in cursul alaptarii. Are o concentratie mai mare de lactoza, lipide apa, vitamin din grupul B, dar proteinele si mineralele sunt mai scazute decat erau in colostrum.are mai putini anticorpi decat colostrul dar dupa 6 luni cand se introduce si alimentele complementare si secretia lactate este in scadere creste iar nivelul de anticorpi ramanand la un nivel ridicat pana la terminarea laptarii (in jurul varstei de 2 ani este dezvoltat sistemul imunitar al coiplului si se poate intarca). Compozitia variabila in timpul unui supt se refera la laptele de inceput sic el de final, adica ceea ce vine la inceputul unei alaptari este un lapte mai "apos" mai bogat in lactoza si protein dar cu o valoare caloric scazuta, iar la finalul suptului un lapte mai gras cu o valoare caloric ridicata, ceea ce da senzatia de satietate copilului, de aceea trebuie recomandata golirea sanului de catre copil. Concentratia de lipide se modifica in cursul unei alaptari si este cam de 4-5 ori mai mare spre final, cand sanul se goleste si copilul ajunge la laptele din urma.
Proteinele din laptele matern sunt in procent mic dar cu un grad de utilizare de 100%, acizii grasi, raportul cisteina/metionina<1 favorizeaza cresterea cerebrala, o cantitate mare de taurina care este importanta in dezvoltarea creierului si a retinei si in reabsortia lipidelor. Oligozaharidele favorizeaza dezvoltarea lactobacilului bifidus in intestine, blocheaza aderarea bacteriilor de intestine si de suprafata mucoaselor, factorul bifidus inhiba cresterea florei patogene. Sarurile minerale au un continut scazut in laptele matern ceea ce impiedica supreincarcarea functiei renale.
Contine substante biologice: factori antiinfectiosi, imunomodulatori care stimuleaza dezvoltarea propriului system imun, maturarea tractului intestinal, respirator si urogenital, enzyme, hormone, factori de crestere cu rol in dezvoltarea tractului gastro-intestinal, sistemului nervos si imunitar.
Laptele mater nisi schimba compozitia in functie de nevoile copilului, adica atunci cand este mai cald are un continut crescut de apa, air de exemplu pe timpul noptii este mai gras, mai bogat in saruri minerale si fier, apoi se poate schimba compozitia cand vine vorba de zile, luni, ani, lapte initial, lapte final, laptele pt un premature, laptele unui copil la intacare….isi schimba mereu gustul in functie de dieta mamei pregatind copilul pentru diversificare, la fel se poate schimba si culoarea datorita dietei mamei sau chiar datorita medicatiei.
Laptele matern este unic deoarece este singurul lapte din lume care contine cellule vii, factori de crestere, hormone, enzyme, agenti imunologici, si prin urmare nu poate fi decat specific specie, nu se poate duplica sau inlocui cu nici un alt tip de lapte!
Adauga un comentariu
Evenimente