Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
  • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
  • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
  • Informatii succinte in alaptare
  • Mituri in alaptare
  • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
  • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
  • mai multe
Fiziologia lactatiei
  • Nutritie in sarcina si alaptare
  • Cum se produce laptele matern
  • mai multe
Compozitia laptelui matern
  • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
  • mai multe
Probleme aparute in alaptare
  • Probleme in alaptare
  • Pozitii alaptare
  • De ce nu vrea bebe sa suga?
  • mai multe
Patologia sanului
  • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
  • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
  • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
  • mai multe

Cum se produce laptele matern

20 Aug 2014
mihaela drilea
niciun comentariu

Sanul este un remarcabil organ endocrin care trece prin crestere, diferentiere si lactatie ca si raspuns la schimbari hormonale si stimulare. Producerea laptelui este reglata prin control neuro-endocrin, control autocrin si capacitatea de stocare a sanului. Pe perioada sarcinii au loc multe schimbari hormonale care se finalizeaza cu pregatirea sanilor pentru alaptarea nou-nascutului imediat dupa nastere. Dupa nasterea bebelusului are loc o schimbare profunda dpdv hormonal, ceea ce face ca sistemul neuro-endocrin sa raspunda cererii de a produce lapte si de a schimba compozitia si cantitatea de lapte produsa pentru a fi perfect potrivita cu nevoile copilului. Sanii sunt pregatiti sa produca lapte de la saptamana 16 de sarcina, laptele nu se produce la nastere deoarece el exista cu mult inaintea nasterii sub forma de colostru, numai ca nu este inca secretat deoarece nivelul ridicat al progesteronului actioneaza ca inhibitor. Productia de lapte se afla sub control endocrin, hormonal inainte de nasterea copilului si a placentei si trece pe control autocrin in timpul lactogenezei II. De fapt dupa ce are loc nasterea copilului si expulzia placentei, are loc o scadere brusca a nivelului progesteronului si estrogenului si a hormonului placentar uman, corelata cu o crestere imediata a nivelului de prolactina ca raspuns al nevoii de a produce colostru pentru nou-nascut. Cercetarile spun ca lactogeneza II debuteaza la 30-40 de ore de la nastere, dar majoritatea mamelor simt undeva la 2-3 zile dupa nastere acea senzatie de plenitudine in sani. Lapte de inceput, lapte de final…studiile ne spun ca la incepultul fiecarui alaptat laptele este mai putin gras, este un lapte care mai mult hidrateaza, iar spre finalul alaptarii cand sanul este mai putin plin laptele este mult mai gras. Deci cu cat sanul este mai plin cu atat mai putin este gras laptele. Asta nu inseamna ca facem numai un tip de lapte ci numai ca daca avem pauze mai lungi intre alaptari laptele va fi mai putin gras decat daca am alapta mai frecvent. Acesta este motivul pentru care nu recomand sa oferiti al doilea san la aceeasi masa pana cand nu goleste sanul la care a inceput sa suga, pentru ca atunci cand scade cantitatea de lapte creste nivelul de grasimi.

Schimbarile prin care trece sanul in sarcina si alaptare sunt: mamogeneza, lactogeneza 1, lactogeneza 2 (activarea stadiului secretor), lactogeneza 3 (denumita si galactopoeza), involutia (intarcarea).

Mamogeneza. Este dezvoltarea glandei mamare si a sanului care are loc in viata intrauterina (embriogeneza), adolescenta si viata adulta; creste, se diferentiaza functional si regreseaza. Lactatia este stadiul final, completarea fiziologica a ciclului maternal reproducator, dezvoltarea completa a sanilor avand loc numai in sarcina, cand cresc in marime, iar areola si mamelonul se inchid la culoare. In prima jumatatea a sarcinii se dezvolta parenchimul mamar, iar in partea a doua intra in activitate stadiul secretor.

Lactogeneza I. Este practic continuarea stadiului secretor din a doua parte a sarcinii care dureaza pana la cateva zile dupa nastere. Acum se initiaza secretia lactata, este secretat colostrul.

Lactogeneza II. Este perioada in care se declanseaza lactatia, se numeste popular si "venirea laptelui", dureaza cam din a 3-a zi postpartum pana in a 8-a zi, cand sanul secreta un lapte de "tranzitie", marea majoritate a femeilor simt in aceasta perioada caldura, tensiune in sani. Este un proces reglat neuro-endocrin, dar spre sfarsit trece mai mult pe reglare autocrina.

Lactogeneza III. Acum se stabilizeaza lactatia, putem spune ca incepem sa producem lapte matur, si aceasta etapa dureaza cam din ziua a 9-10-a postpartum pana la intarcare. Este etapa de stabilizare si mentinere a lactatiei. Laptele este sintetizat si secretat in alveole iar apoi prin suptul copilului sau prin mulsul sanului este ejectat. In acest stadiu sanul trece pe un control autocrin, asta inseamna ca laptele se va produce in baza legii "cerere si oferta". Acesta este un control de feed-back inhibitor al productiei de lapte, mecanism reglat prin automatism mamar (adica atunci cand sanul este plin se secreta o mica proteina numita FIL in lapte, care incetineste sau chiar blocheaza productia de lapte). Prin suptul copilului sau prin mulgerea sanului se elimina substanta inhibitoare si se accelereaza productia de lapte) si capacitatea de stocare a sanului (variaza la fiecare femeie si nu are nici o legatura cu marimea sanului, adica: cele cu capacitate mai mare de stocare alapteaza mai rar, iar cele cu capacitate mai mica de stocare trebuie sa alapteze mai des pentru a mentine o cantitate suficienta de lapte ca si primele).

Sinteza laptelui se desfasoara pe 5 cai: secretia de proteine, secretia de lactoza, secretia de lipide, secretia de ioni monovalenti, secretia de proteine plasmatice. Laptele este secretat incontinuu, este depozitat in alveole si canale mici, adiacente tesutului mamar.

Involutia. Are loc in medie cam dupa 40 de zile de la ultimul supt, alaptat deoarece scade productia de lapte odata inceput procesul de intarcare, iar structura sanului involueaza la starea dinainte de sarcina.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment