1. Circulă foarte multe mituri despre alăptare, care ți se pare cel mai periculos?
Intr-adevar circula multe mituri legate de alaptare, dar cel mai periculos ar fi ca laptele matern nu este bun!!! Nu exista lapte matern care sa nu fie perfect adaptat nevoilor nou nascutului. Are anticorpi in primul rand, proteine care ajuta la cresterea bebelusului, oligozaharide care mentin sanatatea tractului digestiv, noaptea isi schimba compozitia si induce somnolenta, astefel bebelusul dupa 1 luna incepe sa doarma mai multe ore pe timpul noptii si muuuulte alte elemente „vii” care se modifica in functie de nevoile bebeluslui.
2. Care ți se pare cel mai important lucru pe care mamele trebuie să-l știe despre alăptare?
Cel mai important lucru.....ca au lapte!!!! Au lapte inca din sarcina, se numeste colostru ....este secretat pana in ziua 3-4 postpartum, apoi laptele de tranzitie (aici recomandam de cele mai multe ori pompa de muls) acest lapte cum o spune si denumirea lui face trecerea de la colostru la lapte matur. El se secreta intre zilele 4-5 pana la 10-14 si este mai deschis al culoare decat colostrul, contine in continuare factori imuni,atunci avem si cresterea in volum a sanilor (se dubleaza aproape).
Ultimul tip de lapte- laptele matur- apare atunci cand lactatia se stabilizeaza si se mentine pana la intarcare. Acest lapte conține mai putini anticorpi si factori imunitari decat colostrul, dar, după perioada de incepere a diversificarii (după vârsta de 6 luni) si cand secretia lactata este in scadere, creste iar nivelul de anticorpi din laptele matern. Acesta rămâne la un nivel ridicat pana la terminarea alaptarii ̶ in jurul varstei de 2 ani sau dupa această varsta, cand sistemul imunitar al copilului este mai dezvoltat. In laptele matur avem enzime care pregatesc tractul digestiv al bebeluslui pt alimentatia complementara.
3. Pompa de sân scade lactația?
NU, categoric nu 😊
Sunt mame care pompeaza exclusiv si mentin lactatia mai bine de 2 ani, in conditiile in care in primele 6 luni bebelusul primeste numai lapte matern, sunt mame care mulg pentru a creste lactatia – cele mai multe din consultatiile noastre 😊 si sunt mame care mulg ocazional. Pompa utilizata rational si tinand cont de marimea cupei, ajuta.
4. Alimentația mamei afectează laptele matern? Ce alimente sunt interzise?
Da si nu 😊
Aici este o intreaga discutie.....nu exista alimente pe care o mama ar trebui sa le evite atunci cand alapteaza, mancam diversificat si observam la ce alimente apar reactii ale bebelusului (scaune modificate, balonare, regurgitatii, varsaturi) evident ca este recomandat sa evitam manacrurile tip fast food, grasimile, dulciurile in exces, mancarurile picante
De tinut cont faptul ca dieta mamei nu influenteaza calitatea laptelui matern, dar o dieta saraca afecteaza mama mai degraba.
Consumati lichide suficiente, aproximativ 2-3l/zi.
Nu consumati alimentele la care sunteti alergica/aveti intoleranta.
Evitati consumul de alcool.
Reduceti consumul de cafea, 1/zi este ok.
Evitati curele de slabire macar in primele 2 luni, si pastilele cu efect diuretic/pt slabit.
Faceti sport!!!
5. Este normal ca alăptarea să provoace durere?
Nu!
Daca alaptarea doare ceva nu este in regula....si avem mai multe cauze ce tin de mama sau de nou nascut :
-pozitie incorecta a mamei
-pozitie incorecta de alaptare
-atasare gresita/incompleta
-fren lingual
Si acestea sunt doar primele cauze provocatoare de durere
Eu sfatuiesc toate mamele care au dureri cand alapteaza sa apeleze la ajutorul unui consultant in lactatie si alaptare cu certificare internationala IBCLC.
6. Dacă mama nu a alăptat imediat după naștere și bebelușul a primit formulă, mai poate mama alăpta exclusiv?
Sigur, dar deja nu mai este exclusiv 😊 pt ca a primit formula. Alaptarea exclusiva este atunci cand bebelusul primeste numai lapte matern si numai de la san.
Deci da, se poate.
In pandemie au fost multe cazuri in care mama si bebelusul nu s-au vazut aproximativ 14 zile si acele mame cu multa determinare si ajutor specializat au reusit sa alapteze bebelusul, fara a mai avea nevoie de supliment de lapte muls sau lapte praf.
Evident ca si inainte de pandemie lucram cu mamele care aveau bebelusi nascuti prematur si desi erau separati multa vreme, mama era invatata sa stimuleze lactatia si sa o mentina. Si ele reusesc 😊
7. Nu am suficient lapte este un motiv invocat de foarte multe la început de drum. Mit sau adevăr?
Este adevarat.
Sa iti explic de ce este adevarat...daca nu gestionam corect primele zile dupa nastere ne putem gasi in aceasta situatie. Inainte mama dupa ce nastea era pusa in contact cu nou nascutul si alapta fara a primi „ajutorul” biberoanelor, acum se recomanda mult prea usor laptele praf si asta duce la situatie sus mentionata.
Mama este incurajata sa ofere biberon, dar nu este la fel de mult incurajata sa stimuleze sanul cu pompa de exemplu.....
Normal ca organismul nu produce la fel de mult lapte iar cand se declanseaza lactogeneza 2 nu mulge eficient pt ca sanul este angorjat. Asta poate cauza o secretie lactata scazuta. Se poate sa ceasca in timp lactatia, dar aceste situatii pot fi prevenite foarte simplu.... sa alapteze cat mai devreme dupa nastere si sa incerce exclusiv san.
8. Povestește-ne una dintre cele mai fericite reușite din cariera ta de consultant in lactatie si alaptare.
Numai una?
Glumesc....nu consider ca sunt reusitele mele, eu ajut mamele cu informatii si tehnici, reusita este a lor!
Ma bucur, totusi, de prezenta mea si a colegelor mele in Maternitatea Brasov unde chiar este mare nevoie de noi si chiar se observa diferenta.