Beneficiile alaptarii pentru mama / copil
  • Alaptatul pana la cel putin 2 ani
  • Avantajele alaptarii pentru mama si pentru bebelus
  • Informatii succinte in alaptare
  • Mituri in alaptare
  • mai multe
Alimentatia mamei care alapteaza
  • Nu exista alimente pe care o mama trebuie sa le evite pt ca alapteaza! Recomandarea universal valabila este sa mananci ce iti place [...]
  • mai multe
Fiziologia lactatiei
  • Nutritie in sarcina si alaptare
  • Cum se produce laptele matern
  • mai multe
Compozitia laptelui matern
  • Laptele matern este unic in compozitie si asigura toate elementele nutritive necesare copilului pana la varsta de 6 luni si ramane [...]
  • mai multe
Probleme aparute in alaptare
  • Probleme in alaptare
  • Pozitii alaptare
  • De ce nu vrea bebe sa suga?
  • mai multe
Patologia sanului
  • Patologia sanului semnifica o serie de complicatii care pot aparea pe perioada alaptarii, desi marea majoritate pot fi prevenite [...]
  • mai multe
Ora magica / contact skin to skin
  • Tine-ti copilul piele pe piele in prima ora dupa nastere. Fiecare nou-nascut trece prin 9 stadii instictiv, cand are loc contactul [...]
  • mai multe

Mituri in alaptare

06 Apr 2015
mihaela drilea
niciun comentariu

"NU ALAPTEZ, PENTRU CA NU AM AVUT LAPTE."

Toate mamele pot alapta daca au informatii corecte si daca sunt sprijinite de catre familie, comunitate si personalul medical. Primele doua saptamani de lactatie sunt cruciale pentru succesul alaptarii. Initierea alaptarii trebuie sa se faca corect in orice fel de conditii, pentru ca alaptarea este un drept fundamental al femeii si al nou-nascutului. Nou-nascutul trebuie pus pe pieptul mamei,piele pe piele imediat dupa nastere, cand copilul este inca activ avand un reflex puternic de supt. Caldura corpului mamei ii asigura conforul termic, iar hormonii care se produc in corpul mamei la atingerea copilului (prolactina si oxitocina) se produc intr-o concentratie atat de mare ca nicioadata mai tarziu si ajuta la expulzia placentei si la o lactatie suficienta si de durata.

Dupa un timp, daca nu este deranjat, incepe sa se "catere" (engleza: crawling) spre san, atras fiind de mirosul areolei mamare, miros pe care il recunoaste din viata intrauterina. Acum va suge cel mai corect, nestingherit de o posibla confuzie intre mamelon sau tetina de la biberonul cu lapte praf si nu va avea dificulatati de supt mai tarziu.

"PLANGE BEBELUSUL. INSEAMNA CA LAPTELE MEU NU E SUFICIENT."

Dupa 2 ore de la nastere copilul este somnoros, greu de trezit. Perioada dureaza 2 − 4 ore la unii copii chiar mai mult (24 ore). Daca nu se trezeste atunci colostrul trebuie muls si administrat bebelusului la trezire cu lingurita, seringa sau cana.

Urmeaza perioada de "reactivitate" ( Brazelton), cand copilul se trezeste si vrea sa suga frecvent, la 1− 1 1/2 ore (mai ales a doua zi dupa nastere). Chiar daca mama are lapte (colostru) putin, acesta este de ajuns pentru nou-nascut, daca acesta suge frecvent (8-12 ori pe zi).

Primele supturi pot fi fara succes , dar nou-nascutul in prima zi are rezerve energetice din viata intrauterina. Plansul frecvent dupa primele 24 de ore , mai ales in cursul serii este normal si mama trebuie sa stie ca nou nascutul trebuie sa fie pus la san des, la cerere. Copilul va beneficia de efectele miraculoase ale colostrului (imunologice, stimularea peristaltismului, digestiei si functiei intestinale)

"TREBUIE SA-TI PREGATESTI SFARCURILE DIN TIMPUL SARCINII."

Mameloanele NU trebuie pregatite din timpul sarcinii pentru a nu se rani la supt. Cercetarile au aratat ca nu este nevoie de o pregatire prealabila a mameloanelor ci doar de evitarea spalarii cu sapun. Mai mult, orice stimulare a sanilor poate provoca contractii si o nastere prematura!!!

"SUPTUL LA SAN DOARE SI PROVOACA RAGADE."

Mama NU trebuie sa se astepte la durere in mamelon in timpul suptului. Daca suptul doare mamelonul va fi ranit. Suptul nu trebuie sa doara! Ragadele NU se produc pentru ca copilul este lasat pre mult timp la san. Daca este atasat corect la san poate sta la san cat timp doreste. Intreruperea suptului inainte ca nounascutul sa dea drumul sanului fara sa ne introducem degetul in gurita lui poate cauza rani!

"CANTITAEA DE LAPTE SE POATE SIMTI DUPA PLENITUDINEA SANULUI"

Nu se poate stabili cantitatea de lapte dupa senzatia "cat" de plini sunt sanii. Dupa 3 saptamani de la nastere sanul revine aproape la dimensiunea dinainte de nastere, lactatia se stabilizeaza trece "umflarea" sau angorjarea sanului din primele saptamani, sanul va produce atata lapte cat are nevoie copilul. Deoarece cantitatea de lapte este egala cu cerinta nou-nascutului. Adica cu cat il punem mai des la san, cu atat corpul nostru va produce mai mult lapte, ca sa acopere cerintele bebelusului.

"LAPTELE MEU ESTE PREA SLAB, SAU NU ESTE BUN."

Fiecare mama are lapte adecvat copilului ei! Nu exista lapte slab. Laptele matur este mai subtire, alb-albastru fata de primul lapte (colostru − care are culoare portocaliu galbuie) dar are toate substantele nutritive si imunologice necesare pentru copil!

"SANII SUNT GOI DUPA ALAPTARE.NU MAI AM LAPTE SUFICIENT"

Productia de lapte este un proces continuu si intotdeauna mai vine lapte pe canale. Oricum deobicei copilul nu suge decat 60-80% din laptele disponibil.

"AM MAI PUTIN LAPTE SEARA. TREBUIE SA SUPLIMENTEZ CU LAPTE PRAF."

Este normal ca spre seara copilul sa nu se linisteasca la san (suge, apoi dupa putin timp iar vrea, fara sa poata adormi). Productia de lapte continua normal, agitatia copilului nu este legata de productia "insuficienta" de lapte. Mama trebuie sa stie de posibilitatea aparitiei acestei perioade, sa aiba rabdare, sa alapteze relaxata. Suptul in exces face parte din stimularea normala a lactatiei.

"TREBUIE SA BEAU MULTE LICHIDE CA SA FAC LAPTE."

Mama trebuie sa bea atata lichide cat ii este sete. Daca nu bea lichide laptele nu scade, ci ea va urina mai putin si mai concentrate….se va deshidrata!!

"TREBUIE SA MANANC MULT CA SA AM LAPTE."

Mama trebuie sa manance dieta ei obisnuita (un pic hipercalorica/hiperproteica la fel ca in timpul sarcinii) si echilibrata, nu in cantitati exagerate! Subnutritia mamei afecteaza prima data corpul ei cu mult inainte de a-i afecta laptele.

"NU AM VOIE SA CONSUM ANUMITE ALIMENTE CARE PROVOACA COLICI COPILULUI."

Mama poate consuma orice fel de aliment in cantitate moderata, dar trebuie sa observe care aliment in consum repetat produce discomfort copilului si pe aceastea sa-l evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie sa evite alimentele alergizante ( oua, nuci, peste, capsuni).

"COPILUL ARE NEVOIE DE APA, ATUNCI CAND ESTE PREA CALD."

Laptele de mama este atat o bautura cat si un aliment. Copilul poate sa suga mai frecvent pentru a-si stinge setea (suge primul lapte care iese din san, cel apos si suge putin dar des).

"COPILUL VA DEVENI UN RASFATAT DACA IL IAU IN BRATE SI IL ALAPTEZ CAND PLANGE."

Bebelusii au nevoi fizice si emotionale vor sa se simta in siguranta si iubiti. Este normal sa necesite contactul strans si mangaierea. Dupa Jelliffe copilul este un "fat extrauterin" pana la 9 luni fiind total dependent de mama sa. In societatile unde in mod normal, traditional mama isi poarta in permanenta copilul cu ea, copiii nu plang! Copiii nu stiu sa santajeze prin plans pana la 7-8 luni, ci au nevoi fizice.

"DACA AM SANI PLATI SAU MICI NU AM LAPTE."

Marimea sanului nu este legata de functia lor de a furniza lapte la cerere. Si sanii mici pot produce mult lapte.

"AM GEMENI SAU TRIPLETI. NU ALAPTEZ PTR CA NU AM SUFICIENT LAPTE PENTRU TOTI."

Este greu intr-adevar …..solicitant, si poate obositor pentru mami….dar lapte va fi suficient in mod sigur, trebuie doar sa-i punem pe bebelusi la san ori de cate ori doresc ei. La inceput o sa reusiti asta pe rand cu fiecare copilas in parte, iar ulterior dupa ceva "antrenament"o sa reusiti asta si concomitent cu amandoi. Trebuie doar sa va gasiti o pozitie confortabila cu ajutorul unor perne de alaptat.

"NU MAI ALAPTEZ PENTRU CA AM FACUT RAGADE SI MA DOR FOARTE TARE SFARCURILE."

Orice rana din pusul incorect la san se vindeca. Exista creme naturale din plante, comprese care ajuta la vindecarea ranilor. O expunere a sanilor cat mai mult la aer ajuta si ea la o vindecare mai rapida. Un ajutor in acest caz o constituie o pompa de muls, ca sa nu se opreasca lactatia prin nestimulare sau ca sa evitam posibile infectii ale sanului prin negolirea lui. Pompatul sau mulsul manual sau electric ajuta la hranirea in continuare a copilasului cu lapte matern.

"SUNT DISPERATA! NU MAI AM LAPTE. AM MULS / POMPAT DOAR 10 ML DINTR-UN SAN."

Daca vei pune copilul la sanul din care tocmai te-ai muls, vei vedea ca copilul va produce din nou lactatia. Suptul copilului este incomparabil mai eficient decat o pompare electrica sau mulsul manual. O pompa nu reuseste sa extraga decat laptele de la suprafats, cel de la periferie, din profunzime va ramane in san, o pompa poate sa extraga in medie 40% din laptele pe care il producem.

"DUPA CE MANANCA, SANII TREBUIE GOLITI CU POMPA SAU MULSI."

Sanii nu trebuie goliti dupa ce mananca bebe…..decat daca simtiti disconfort, durere in profunzime, zone tari, sau tensiune… Lactatia se stabilizeaza si veti produce atat lapte cat ii va trebui copilului, deci cu cat goliti mai des sanii dupa alaptare cu atat mai mult lapte veti produce si ajungeti la hiperlactatie!

"DUPA 6 LUNI LAPTELE MEU NU MAI E BUN SAU NUTRITIV."

NU exista lapte matern care sa nu fie bun! Culoarea sau consistenta laptelui matern nu este un factor esential sau hotarator in a afirma ca laptele nu ar mai fi bun. Academia Americana de Pediatrie sustine ca laptele matern este principala sursa de nutrienti pt copil pana la varsta de 6luni mergand chiar si pana la 1 an si sprijina alaptarea pana la DOI ani si peste. Sistemul imunitar al bebelusului poate fi considerat aproape de maturitate doar dupa varsta de 2ani!

"COPILUL MEU NU VREA SA SE DIVERSIFICE LA 6 LUNI. NU MAI ALAPTEZ CA SA MANANCE MANCARE."

Diversificarea alimentatiei incepe de regula dupa 6 luni DACA bebe este interesat de altfel de mancare decat laptele matern. Pana la 6 luni stomacul bebelusului nu este pregatit ptr a digera altceva decat lapte matern. Semne ca puteti incepe diversificarea sunt: poate sa stea singur in fundulet, duce la gura obiecte pe care le apuca intre degetul mare si cel aratator !

"INTARC COPILUL PENTRU CA LAPTELE DUPA 1 AN NU MAI E NUTRITIV"

Bebelusul alaptat la cerere de la na?tere pana peste 1an se va intarca singur de cele mai multe ori intre 18-24 luni! Este o prostie sa fiti indrumate sa intarcati copilul pentru ca cineva afirma ca laptele nu ar mai fi nutritiv dupa o anumita perioada de timp.

"ALAPTATUL IN TANDEM = IMPOSIBIL "

O femeie produce in mod normal lapte care ar fi suficient pentru 2 copii, iar daca realizam ca alaptatul este un mecanism mamar, adica este reglat prin control autocrin……totul functioneaza pe baza legii "cerere si oferta". Nu o sa suferiti de angorjarea sanilor, deoarece copilul cel mare o sa fie cea mai buna "pompa" din lume. Nici de furia laptelui nu o sa suferiti, si nici de celelalte probleme care pot aparea in alaptat gen obstructii de canal….mastite……De cate ori simtiti disconfort puneti copilul cel mare sa suga ca sa mai goleasca sanul tare. Puteti alapta copiii:gen fiecare cu sanul lui sau sa aveti grija ca intai sa manance cel mic.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afisata in comentariu.

Evenimente

World Doula Week

Vineri, 16 Martie 2014, ora 16:00
detalii eveniment

Saptamana mondiala a alaptarii 2016 Brasov

1-8 august 2016
detalii eveniment

Indraznesc sa diversific

Scoala Prems, Brasov, Str 13 Decembrie nr 94
16.06.2016 ora 18
detalii eveniment